Досвід проходження виробничої практики

ВІД ТЕОРІЇ ДО ЛАНУ: досвід проходження виробничої практики у сільськогосподарських підприємствах
Виробнича практика – це унікальна можливість для здобувачів фахової передвищої освіти ВСП «Ананьївський аграрно-економічний фаховий коледж УНУ» спеціальностей: 076 Підприємництво, торгівля та біржова діяльність та 075 Маркетинг відчути пульс реального сільськогосподарського виробництва.
Полігоном для практичного застосування знань стали сільськогосподарські підприємства, які розташовані в мальовничому Подільському районі, Одеської області.
Протягом 18 днів тривалості практики з 21 квітня по 11 травня ЗФПО мали змогу зсередини побачити всі тонкощі та нюанси роботи сучасного аграрного господарства.
Перше, що впадає в око, коли потрапляєш на територію підприємств – це масштабність виробництва. Безкраї поля, сучасна сільськогосподарська техніка, злагоджена робота великих колективів – все це створює враження потужної та життєво необхідної галузі.

Виробнича практика була організована таким чином, щоб охопити якомога ширший спектр діяльності підприємств та мати змогу ознайомитися з: організаційно-виробничою структурою, системою обліково-економічної та підприємницької діяльності; роботою дублера: керівника (менеджера) підприємства; керівника колективу виробничих та підсобних підрозділів; відповідальних працівників контролю якості продукції; керівників служби з реалізації продукції, матеріально-технічного забезпечення та бухгалтера.

Основною метою виробничої практики є формування уявлення у здобувачів освіти про роботу сільськогосподарських підприємств, які працюють в сучасних ринкових умовах господарювання, про свою професійну приналежність, отримання практичних навичок роботи по своїй майбутній професії, набуття практичних навичок у вирішенні організаційно-управлінських завдань.
Під час виробничої практики студенти мали можливість ознайомитися: з організацією маркетингової діяльності на підприємстві; з системою управління безпеки праці на підприємстві; порядком проведення інструктажів з охорони праці; з посадовими обов’язками керівника (менеджера) і спеціалістів підприємства, спеціалізацією і потужністю підприємства; процесом підготовки ґрунту до посівної, спостерігали за процесом сівби таких культур як кукурудза, соняшник, вивчали методи догляду за посівами (боротьба зі шкідниками, хворобами, бур'янами). Великого враження студенти набули від точності сучасних агротехнологій, використання GPS-навігації в сільськогосподарській техніці та методах оптимізації внесення добрив. Брали участь у підведенні підсумків роботи, підготовці та проведені виробничих нарад та комерційних переговорів; провели аналіз елементів комплексу маркетингу та визначили ефективність здійснення маркетингової діяльності підприємства.
Керівники практик від підприємств ознайомили здобувачів фахової передвищої освіти з різними видами сучасної сільськогосподарської техніки – тракторами, комбайнами, сівалками, обприскувачами та надали змогу спостерігати за їхнім обслуговуванням, ремонтом та роботою.
Особливо цінним було спілкування з працівниками підприємства – агрономами, механізаторами, керівниками підрозділів. Їхній багаторічний досвід та практичні поради стали для студентів справжнім відкриттям та розумінням, що успішне ведення сільського господарства – це не лише знання теорії, але й глибоке розуміння виробництва аграрної продукції, вміння приймати оперативні рішення в залежності від погодних умов та інших факторів.
Виробнича практика у сільськогосподарських підприємствах дала ЗФПО змогу на власні очі побачити, як забезпечується продовольча безпека нашої країни під час військового стану в країні та відчути відповідальність праці аграрія, залежність результату від багатьох факторів – від якості насіння та погодних умов до рівня технологій та професіоналізму працівників.
Цей досвід став для студентів не лише цінним доповненням до теоретичних знань, але й важливим кроком у професійному ставленні до обраної спеціальності, переконатися у важливості та перспективності сільськогосподарської галузі, а також отримали натхнення для подальшого навчання та розвитку у цій сфері.
Студенти ВСП «Ананьївський аграрно-економічний фаховий коледж Уманського національного університету» разом з керівниками практики від навчального закладу Валентиною ШАЛАР та Галина РИРМАК дуже вдячні керівникам практик від сільськогосподарських підприємств та їх колективам за надану можливість у проходженні виробничої практики на підприємствах, за їхню відкритість та готовність ділитися своїм досвідом.