Остання редакція: 11 березня 2024

Інтерактивна лекція за участі ГО "10 квітня"

Напередодні 8 березня ГО «Десяте квітня» за підтримки міжнародної організації Oxfam для здобувачів освіти коледжу було проведено інтерактивну лекцію, присвячену актуальним питанням гендерного виховання.
На початку лекції було проведено коротке опитування присутніх про те, як вони розуміють поняття «гендер» та як, на їхню думку, воно пов’язане з характеристиками статті та сексуальної орієнтації людей. В ході подальшої розмови представник ГО «Десяте квітня» Олена Мошак більш детально зупинилася на характеристиці цих понять, зв’язку й співвідношенні між ними. Для ілюстрації впливу стереотипів на сприйняття гендеру було проведено групову вправу, під час якої присутнім пропонувалося навести приклади характеристик, якими, на їхню думку, володіють чоловіки і жінки або якими вони повинні володіти. При аналізі найбільш розповсюджених гендерних стереотипів увага акцентувалася на причинах їхнього формування, особливостях та видах.
На підставі даних соціологічних опитувань було охарактеризовано найпоширеніші серед молоді гендерні стереотипи, їхній прояв в різних сферах життєдіяльності українського суспільства. Учасники лекції обговорили вплив гендерних стереотипів на формування дискримінаційних практик у сфері зайнятості, а також види гендерної дискримінації на ринку праці. Завершилася лекція аналізом шляхів вирішення проблеми гендерної нерівності та конкретних кроків держави у цьому напрямку.
Наприкінці зустрічі були обговорені враження присутніх від лекції, а також значення таких інформаційно-просвітницьких заходів для запобігання й протидії гендерній дискримінації та забезпечення гендерної рівності в українському суспільстві.