Технологія зберігання та переробки сільськогосподарської продукції
АНОТАЦІЯ:
Мета курсу (інтегральна компетентність) вчить вирішувати питання забезпечення якості зберігання та переробки сільськогосподарської продукції; застосовувати методи та режими організації переробки продукції; аналізувати новітні напрямки зберігання та переробки сільськогосподарської продукції.
Цілі курсу (програмні компетентності):
- Здатність вирішувати типові спеціалізовані задачі та практичні проблеми у процесі зберігання та переробки сільськогосподарської продукції;
- Здатність нести відповідальність за результати своєї діяльності.
- Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях;
- Здатність спілкуватися державною мовою як усно, так і письмово;
- Здатність використовувати новітні технології зберігання та переробки сільськогосподарської продукції;
- Здатність враховувати сучасні досягнення у підприємницькій діяльності із зберігання та переробки сільськогосподарської продукції;
- Проявляти ініціативу та підприємливість, володіти навичками міжособистісної взаємодії для досягнення професійної мети;
- Здатність обирати та використовувати відповідні способи та методи переробки та зберігання сільськогосподарської продукції для обґрунтування рішень щодо діяльності підприємства;
- Здатність застосовувати інноваційні підходи у діяльності переробних підприємств;
- Здатність визначати характеристики товарів у переробній промисловості;
- Здатність здійснювати діяльність із дотриманням вимог нормативно-правових актів (Стандартів, ДСТУ) у сфері підприємницької діяльності;
- Здатність виконувати професійні завдання з організації зберігання та переробки сільськогосподарської продукції;
- Здатність визначати та задовольняти потреби споживачів у продукції переробки;
- Здатність застосовувати моделі електронної комерції у сфері підприємницької діяльності;
- Здатність використовувати логістичні системи у підприємницькій діяльності.
Програмні результати навчання:
- Уміти координувати, інтегрувати та удосконалювати організацію виробничих процесів під час зберігання та переробки сільськогосподарської продукції.
- Ефективно застосовувати екологічно безпечні технології зберігання та переробки продукції;
- Знати та уміти застосовувати теоретичні основи та принципи зберігання та переробки сільськогосподарської продукції;
- Застосовувати знання, розуміння та сучасні сучасні досягнення в підприємницькій та торгівельній діяльності з професійною метою;
- Здійснювати пошук, самостійний відбір інформації з різних джерел у сфері підприємницької діяльності під час переробки та зберігання сільськогосподарської продукції;
- Проявляти ініціативу та підприємливість, володіти навичками міжособистісної взаємодії для досягнення професійної мети;
- Застосовувати всебічні спеціалізовані емпіричні й теоретичні знання у сфері підприємницької діяльності під час зберігання та переробки сільськогосподарської продукції та подальшого використання у практичній діяльності;
- Застосовувати інноваційні підходи у підприємницькій діяльності під час зберігання та переробки сільськогосподарської продукції;
- Визначати характеристику товарів під час та після зберігання та переробки;
- Знати основи нормативно-правового забезпечення діяльності підприємницьких структур та вміло їх застосовувати на практиці;
- Виконувати професійні завдання з технології зберігання та переробки сільськогосподарської продукції;
- Визначати потреби споживачів для формування асортименту збереженої та переробленої сільськогосподарської продукції;
- Застосовувати моделі електронної комерції в діяльності підприємницьких структур;
- Визначати основні показники діяльності переробних підприємств.
Короткий зміст курсу:
Матеріально технічна база та принципи зберігання сільськогосподарської продукції. Післязбиральне дозрівання зерна й обробка зернових мас. Сушіння зерна. Режими і способи зберігання зернових мас. Втрати, викликані мікроорганізмами, шкідниками, фізіологічними розладами. Виробництво борошна та круп. Виробництво хліба. Технологія зберігання та переробки технічних культур. Технологія зберігання та переробки олійних культур. Технологія зберігання картоплі, овочів і плодово-ягідної продукції. Природні і фактичні втрати продукції та засоби боротьби з ними. Тара в консервному виробництві. Загальна характеристика процесів консервування. Характеристика процесів виробництва соків. Соління, квашення та мочіння овочів, плодів і ягід. Маринування плодів і ягід. Виробництво плодових компотів. Консервування цукром. Сушені та морожені плоди і овочі. Переробка картоплі. Методи і обробка молока. Технологія виробництва молочних продуктів. Холодильна обробка, зберігання і технологія переробки м’яса. Технологія переробки риби. Організація хіміко-технологічного контролю. Відбір середньої проби та визначення якості продукції. Визначення якості продукції переробки м’яса та молочних продуктів.